elQuip EPA ESD vloer oplossingen: ESD vloercoating of ESD vloertegels of een ESD gietvloer 

 elQuip: ESD Vloer, ESD vloertegels, ESD gietvloer

Introductie

ESD vloeren geleiden elektriciteit waardoor lokaal ontstane vrije elektrostatiche lading, opgewekt via het tribo-elektrisch effect (lading generatie dmv wrijving tussen materialen), veilig kan worden afgevoerd naar een goed gedefinieerd aardpunt in plaats van naar de omgeving waar het schade kan veroorzaken. De kwaliteits eisen waar goede ESD vloeren aan moeten voldoen zijn vast gelegd in de IEC61340-4-1 norm waarin met name de weerstand van diverse punten op het ESD-vloer oppervlak naar een gedefinieerd aardpunt bepalend is. Een goed werkende ESD vloer is niet alleen geleidend maar voorkomt ook spanningsopbouw (gereduceerd tribo-elektrisch effect) waardoor de veiligheid voor personen en producten dubbel gewaarborgd is. Volgens de normen IEC61340-4&5 moet de "Body Voltage Generation" onder 100V blijven hetgeen getest wordt dmv de zgn "Walking Test" waarbij de lichaamsspanningopbouw wordt gemeten.

Vrije elektrische lading in rust, ook wel "statische electriciteit" genoemd, is in uiteenlopende branches een probleem. Met name bij bedrijven waar men elektronische apparatuur assembleert of repareert. Bij elektrostatische ontladingen (ElectroStatic Discharge = ESD) kunnen elektronische componenten schade oplopen, die in sommige gevallen latent is en zich pas na verloop van tijd of af-en-toe manifesteert. Uit onderzoek blijkt dat een substantieel percentage van de storingen in elektronische apparatuur voorkomen kan worden door het werk uit te voeren in een geschikte ESD-veilige omgeving waarvan de ESD vloer een essentieel onderdeel is. Andere werkomgevingen waar ESD een probleem is zijn bijv. omgevingen waar men met licht-ontvlambare of explosieve stoffen werkt of in de voedselindustrie en gezondheidszorg. Om ESD veilig te werken, dient men een zgn. EPA te realiseren (Electrostatic Protective Area), een ruimte waar men ESD onder controle heeft. Een zeer belangrijk onderdeel hierin is de ESD vloer.

 

Vloer systemen

Er bestaan verschillende ESD vloer systmen zoals ESD coatingvloeren (laagdikte <1mm), ESD gietvloeren (laagdikte 2~3mm), ESD kunstofvloeren (bijv. PVC) en ESD tegelvloeren die ieder opzich specifieke voordelen en nadelen hebben betreffende ondergond-eisen, uiterlijk, levensduur, aanleg/verplaatsbaarheid en kosten maar vanuit de ESD optiek aan de normen kunnen voldoen. Over het algemeen is het aanleggen van ESD vloeren werk voor specialistische bedrijven. elQuip heeft een aantal van deze specialisten in haar netwerk en kan u in contact brengen.

 

Zelf een ESD vloer aanleggen

Het is ook mogelijk zelf een dissipatieve (105<R<1012Ωsq) of conductieve (R<105Ωsq) ESD coatingvloer of een ESD tegelvloer aan te leggen. elQuip kan voor beide oplossingen advies en kwaliteits producten leveren. Van het Zwitserse Forbo kan elQuip op bestelling het hoogwaardige klikbare ESD vloertegels systeem Colorex-Plus leveren en van het Amerikaanse Statguard® kan elQuip een verlijmbaar ESD vloertegels systeem en ESD vloercoatings leveren.

 

Statguard® ESD vloer producten

Het producten pakket van Statguard® omvat een te verlijmen Vinyl ESD vloertegels systeem (3,2mm dik) met alle toebehorenen en acrylaat en epoxy ESD vloer coating met onderhouds producten en is met bijbehorende documentatie en specificaties in onze Desco Webshop te vinden.

 

Forbo ESD vloertegels systeem "Colorex EC Plus"

elQuip: ESD vloer leggen met Forbo ESD vloertegels

 

De Colorex EC Plus ESD vloertegels hebben een electrische oppervlakte weerstand tussen 2,5 x 104 en 106 Ωsq en zitten daarmee met hun geleiding optimaal in het grensgebied tussen dissipatief en conductief volgens de definities. De elektrische weerstand in combinatie met ESD schoenen ligt onder de 3,5 x 107 Ω. De persoons spannings oplading dmv de "Walking Test" (IEC61340-4-5) is circa 20V, ruim in de norm.

De Colorex EC Plus ESD vloertegels hebben een afmeting van 608x608mm, een dikte van 10,5mm. De tegels zijn voorzien van een speciale zwaluwstaart klik verbinding waardoor ze een zeer hechte vloer vormen zonder dat verlijming nodig is. Een ESD vloer is daarmee gemakkelijk zelf te leggen. De mechanische belastingsweerstand is voldoende om pallettrucks en vorkheftrucks met een totaal gewicht van 2,5 ton met harde wielen en 5 ton met luchtbanden te weerstaan zonder blijvende beschadiging. Statische belastbaarheid: 50 kg/cm² - Dynamische belastbaarheid: 90 kg/cm².

De EC Colorex Plus ESD vloertegels zijn in diverse rustgevende kleuren met onderliggend lijnpatroon verkrijgbaar en zijn gecertificeerd op elektrische weerstand, brandwerendheid, anti-slip, chemicaliën resistentie, geluiddemping, thermische isolatie en slagvastheid. Doordat de Colorex EC Plus ESD vloertegels zijn uitgerust met een klikverbinding verkrijgt u dus een ''los'' ESD vloer systeem welke makkelijk verhuisbaar en uitbreidbaar is. In combinatie met ESD aardeverbindingen en een koperfolie-strip-grid, welke geïnstalleerd wordt onder de ESD vloertegels, creëert u makkelijk en snel een hoogwaardige ESD vloer. elQuip levert bij de aanschaf van deze tegels uitgebreide en duidelijke handleidingen waarin beschreven is hoe de ondergrond voorbereid moet worden, hoe een koper-strip-grid en aarding aangelegd moet worden en uiteindelijk hoe de ESD-tegelvloer met randen zelf gelegd moet worden. Onderaan deze pagina kunt u de folder van het Forbo Colorex tegelsysteem en een technisch datasheet downloaden.

 

Voor meer informatie en/of een bezoek aan onze showroom of bestellen kunt u contact opnemen met onze verkoopafdeling.

 

Download hier de Colorex folder:

Downloads:
pdf

Colorex_Plus_Folder

  • Created: vrijdag 22 december 2017 12:30
  • Version:
  • License:
  • Size: 1.23 MB
  • Download

Download hier het Colotex EC Plus Datasheet

pdf

Colorex_EC_Plus_Datasheet

  • Created: vrijdag 22 december 2017 12:28
  • Version:
  • License:
  • Size: 291.39 KB
  • Download

 

***** ESD vloer - ESD vloertegels - ESD gietvloer - ESD vloercoating *****