elQuipTM levert een programma ESD schoenen van de merken HKS, Abeba en Schutze. Ergonomische ESD Werkschoenen en ESD veiligheidsschoenen voor de professionele werkomgeving en voor ieder budget.

 

elQuip: esd schoenen, esd  werkschoenen, esd veiligheidsschoenen                            esd veiligheidsschoenen, esd werkschoenen, esd schoenen

 

Introductie ESD schoenen, ESD werkschoenen en ESD veiligheidsschoenen

 

Of direct door naar de ESD werkschoenen web-winkel

 

 

Elektrische geleiding

 

Geleiding van elektrische lading is een belangrijk kenmerk van veiligheidsschoenen in het algemeen maar voor gecertificeerde ESD schoenen is het bepalend.

Afgezien van de draag en loop eigenschappen van werkschoenen zijn er drie elementen die relevant zijn met betrekking tot de kwaliteit van ESD veilige schoenen:

  • ο Hoe goed is de schoen in staat is om elektrostatisch opladen te voorkomen (beperkt tribo-elektrisch effect).
  • ο Dissipatieve geleiding van de schoen voor het snel en effectief afvoeren van opgelopen elektrostatische lading.
  • ο Hoe goed de schoen in staat is om bescherming te bieden tegen elektrische schokken. Als u met elektriciteit werkt, kunt u worden blootgesteld aan hoge spanning. Uw schoenen moeten een beperkte elektrische weerstand bieden om te voorkomen dat er hoge stromen door de hartstreek van uw lichaam passeren (<100mA). 

Elektrostatische ontlading

Elektrostatische ontlading is belangrijk in situaties waarbij u werkt met gevoelige elektronica (microchips, harde schijven, etc.), of als er gevaar is voor explosie (explosieven, chemische stoffen, gassen, stofexplosie). Wanneer u zich verplaatst, veroorzaakt wrijving altijd een elektrostatische lading op het lichaam. Schoenen en kleding die niet voldoende geleidend zijn, kunnen veroorzaken dat deze elektrostatische lading verhoogd (ophoopt). Op een bepaald punt, treedt er een ontlading op. Een elektrische ontlading die te hoog of ongecontroleerd is kan zeer ongemakkelijke en soms zelfs ernstige gevolgen hebben: een explosie als gevolg van vonk vorming, of schade aan de elektronische producten waarmee u werkt.

 

Schoenen met dissipatieve elektrische weerstand

Schoenen met een dissipatieve elektrische weerstand leiden de elektrostatische lading op een gecontroleerde manier af. Dit voorkomt de accumulatie van een te hoge lading (en een ongecontroleerde en intense ontlading). De drager moet werken op een geaarde ESD-vloer ter vergemakkelijking van ontlading via de schoen. Afhankelijk van uw werksituatie heeft u schoenen nodig met een bepaalde weerstand.

ESD (elektrostatische dissipatieve) schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 (MΩ), gemeten volgens IEC 61340-4-3: 2002 (IEC 61340-4-3:2001). ESD schoenen zijn dus gegarandeerd een dissipatieve elektrische weerstand te hebben onder alle omstandigheden, om een sterke, ongecontroleerde elektrostatische lading te voorkomen.

Ter vergelijking Antistatische schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 1000 MegaOhm (MΩ), gemeten volgens nl 20344: 2011 5 10. elQuip heeft geen Antistaische shoenen in haar web-winkel maar kan deze wel leveren op verzoek.

 

Verschillende klassen ESD schoenen

Om te bepalen of zij voldoen aan de IEC 61340-4-3: 2002 norm, zijn de schoenen getest volgens verschillende klassen, 1, 2 en 3. Het verschil tussen deze drie klassen is de tijd van conditionering, temperatuur en vochtigheid. Temperatuur en vochtigheid (of het vochtgehalte in de schoen) hebben een grote invloed op de elektrische weerstand van de schoen. Voor klasse 3 worden tests uitgevoerd met behulp van een standaard kamer temperatuur en vochtigheid. Klasse 1 is de klasse met de hoogste temperatuur en laagste vochtigheid. Wanneer schoenen voldoen aan de criteria van klasse 1 (met andere woorden, een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 MΩ), hebben ze een gegarandeerde dissipatieve elektrische weerstand, zelfs bij uitzonderlijke omstandigheden.

 

Aanvullende tests

Naast de IEC 61340-4-3:2002 norm er is ook de IEC 61340-5-1:2007 (IEC 61340-4-5) norm. Deze norm en testmethode wordt ook toegepast in praktische ESD omgevingen. In deze tests zijn de schoenen gedragen door een proefpersoon en de weerstand van de schoenen wordt gemeten op een geleidende testplaat. De ESD-schoenen moeten ook een weerstand hebben onder 35 MΩ.

 

Geleiding, isolering en bescherming tegen elektrische schokken

Voor extreme situaties zijn er ook schoenen die geleidend, isolerend of elektrische schok resistent zijn. Geleidende schoenen zijn schoenen die een weerstand onder de 0.1MΩ hebben, gemeten volgens nl 20344:2011 5 10. Deze schoenen zijn nodig in situaties waarin mensen met zeer explosieve materialen zoals bijv buskruit werken. Isolerende schoenen zijn schoenen met een zeer hoge elektrische weerstand. Deze zijn beschikbaar volgens verschillende criteria, afhankelijk van de elektrische lading waarmee de drager werkt, en milieufactoren zoals vochtigheid. Isolerende schoenen zijn nodig wanneer mensen het risico lopen op hoge voltage schokken (> 1000V).

 

Home                               Naar de ESD werkschoenen web-winkel

Snelle levering en een uitstekende service

Krijg meer informatie over de ESD werkschoenen via onze overzichtelijke website. Wij streven altijd naar een snelle levering. Daarnaast profiteert u bij elQuip altijd van een uitstekende service. Heeft u vragen over ons assortiment, bijvoorbeeld over onze ESD werktafels? Of wilt u geadviseerd worden over de producten die passen bij uw situatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar het volgende telefoonnummer: 040 2645 345. Onze medewerkers staan u graag te woord en voorzien u van een passend advies en een vrijblijvende offerte.