elQuip levert het complete programma Ersa handsoldeer producten voor het solderen van elektronica; van soldeerbout tot hete lucht soldeerstation, desoldeerstation, multichannelstations en soldeerrook afzuiging.

Ersa soldeer technologie, ersa soldeerbout tot ersa soldeerstation

 

Ersa soldeerbout, soldeerstation tot complete soldeer werkplekinrichting

elQuipTM is dealer van professionele Ersa hand-soldeerproducten en heeft een uitgebreid assortiment soldeerbouten, soldeerstations, hete-lucht soldeerstations, desoldeerstations (en multichannel combinaties), soldeerdamp-afzuigsystemen en accessoires in haar product programma. elQuip garandeert snelle levering deels uit eigen voorraad en deels via drop-shipments direct uit de voorraad van de Importeur. Naast de soldeer producten van Ersa levert elQuip ook alle benodigdheden voor de inrichting van uw (ESD-veilige) soldeerwerkplek of werkplaatsinrichting. Wij kunnen u op basis van onze brede ervaring in ( ESD veilige ) werkplaatsinrichting en oa solderen voorzien van deskundig advies om de meest geschikte en economische soldeer oplossing voor u te vinden.

 

Klik hier om direct door te gaan naar de web-winkel Ersa soldeer product categorieën keuze pagina of maak een categorie keuze hieronder.

 

Ersa soldeerbout

Ersa soldeerstation

Ersa desoldeerstation

Ersa soldeerrookafzuiging

Ersa soldeerstation accessoires

Ersa soldeerstiften

 

Ersa soldeer technologie, ersa soldeerbout tot ersa soldeerstation

 

 ***** Ersa Soldeerbout – Ersa Soldeerstation – Ersa Desoldeerstation – Ersa Soldeerrookafzuiging - Ersa Soldeerstation accessoires – Ersa Soldeerstiften *****

***** Ersa soldeerstation modellen: i-con pico - i-con nano - i-con vario - rd80 - analog60 - digital 2000 *****

 

 

 

Algemeen over soldeerstations:

 

Soldeerstations:

Soldeerstations hebben een breed technisch toepassindsgebied en worden met name gebruikt indien er veelvuldig hoogwaardig gesoldeerd moet worden voor reparatie of productie doeleinden en voor het maken van complexe soldeer verbindingen. Ook op het gebied van onderzoek en ontwikkeling is solderen een veelgebruikte techniek om snel te kunnen handelen bij het ontwikkelen en verbeteren van elektronische prototypes.

Omdat elektronische componenten steeds kleiner worden en printplaten steeds complexer en dichter bestukt worden, wordt het soldeerwerk steeds ingrijpender en meer gecompliceerd. Soldeerstations moeten daarom betrouwbaar en nauwkeurig functioneren. Goede regeling van temperatuur, warmte stromen en/of vermogen, snelle verwarming, een standby- of uitschakelfunctie en ongecompliceerde bediening zijn esentieel voor professioneel gebruik van soldeerstations. Ook de mechanische uitvoering van soldeerstation bediening, soldeerbout houder en reiniging zijn van belang voor effeciency, ergonomie en veiligheid.

  • Welke soldeerstations zijn er?

  • Criteria voor een goed soldeerstation

  • Materiaal voor solderen

  • Accessoires

________________________________________

 

 

Welke soldeerstations zijn er?

Digitaal, analoog en hete lucht

In de regel zijn conventionele analoge of digitale soldeerstations geschikt voor chipkaarten, microcontrollers, printplaten en andere elektronische componenten. Het verschil tussen analoge en digitale soldeerstations is de temperatuurregeling. Analoge apparaten hebben een draaiknop om de temperatuur in te stellen zonder dat de gebruiker de exacte temperatuur weet. Dit betekent dat het processkennis en ervaring vergt om degelijk soldeerwerk te realiseren.

De temperatuur in digitale soldeerstations is nauwkeurig in te stellen met een display en knoppen. Op deze manier is exacte temperatuurregeling mogelijk. Bovendien blijft de temperatuur tijdens het gehele werkproces en tijdens soldeerpauzes grotendeels constant.

SMD componenten zijn gevoelig (klein en lage warmte capaciteit) en kunnen snel beschadigd raken door solderen met een conventioneel soldeerstation. Meer geschikt is een hetelucht-soldeerstation, dat het soldeer via een hetelucht-mondstuk verwarmt. Naast zuivere hetelucht-soldeerstations, die duurder zijn, bieden fabrikanten nu gecombineerde apparaten aan met een hetelucht-mondstuk in combinatie met een conventionele soldeerbout.

 

Ersa hetelucht soldeerstation met soldeerbout

SMD-componenten worden met hetelucht gesoldeerd

Ersa soldeerstation hetelucht-nozzleErsa soldeerstation hetelucht-nozzle

Er zijn verschillende heteluchtmondstukken

 

Soldeer- en Desoldeerstations

Bij veel soldeerstations kunnen twee componenten aan elkaar worden gesoldeerd en gesoldeerd. Dit proces is moeizaam, omdat desolderen aanzienlijk langer duurt dan solderen. De componenten moeten langer bestand zijn tegen de hitte van de soldeerbout waardoor de kans op schade aan deze componenten aanzienlijk is.

 

 

Criteria voor een goed soldeerstation

Een paar basisfeiten over het soldeerstation.

Comfortabel vastpakken: de afstand tussen de handgreep en de punt van de soldeerbout mag niet worden onderschat. Als u bijvoorbeeld op printplaten met dicht opeengepakte weerstanden en transistoren wilt solderen, zorgt een korte afstand tussen de soldeerpunt en de handgreep voor nauwkeurig werk. Als grotere componenten met een grove punt moeten worden gesoldeerd, moet de afstand groter zijn. De reden is de hogere temperatuur die deze soldeertaken vereisen. Dit moet lang worden volgehouden vanwege het grotere te solderen oppervlak.

Flexibele kabel: Een ander element dat de bediening van een soldeerstation vereenvoudigt, is de kabel die de soldeerbout en het station verbindt. Hoe dunner en lichter het is, hoe flexibeler de soldeerpunt kan worden verplaatst zonder dat de positie van de componenten hoeft te worden gewijzigd.

Voor werk in het veld is het volgende van belang; werkt het soldeerstation op batterijen of op het lichtnet: Soldeerstations die op batterijen werken, zijn flexibeler. Ze kunnen op elke locatie worden gebruikt, ongeacht de voeding, echter de gebruiksduur is slechts ongeveer een uur. Soldeerstationsop het lichtnet zijn daarentegen minder flexibel in hun locatiekeuze, maar werken zonder tijdsbeperkingen.

 

Andere elementen voor een gemakkelijke bediening van het soldeerstation:

-Gemakkelijk af te lezen display op digitale soldeerstations, die bijvoorbeeld de doel- en werkelijke temperatuur of de verwarmingsstatus weergeeft

-Opslag van meerdere temperatuurinstellingen die met een druk op de knop kunnen worden ingesteld

-De juiste soldeerpunt: In de regel zijn soldeerpunten met een diameter van 2 millimeter bij een soldeerstation inbegrepen. Het bereik reikt echter van 0,2 tot 35 millimeter, zodat voor iedere soldeeropdracht een geschikte soldeerpunt te vinden is. Deze moeten gemakkelijk te veranderen zijn.

 

 

Ersa soldeerstation met soldeerbout

Analoog soldeerstation

Ersa soldeerstation met soldeerbout

Digitaal soldeerstation met display

 

Verwarmings vermogen

De duur van de verwarmingstijd hangt af van de prestaties van het gehele soldeerstation. Het vermogen van soldeerstations varieert van 10 tot 900 watt. Soldeerstations met 10 watt zijn geschikt voor de kleinste soldeerklussen. De meeste apparaten hebben 50 tot 80 watt en bereiken temperaturen tussen 150 en 450 graden Celsius. Apparaten van hogere kwaliteit hebben een maximale temperatuur van 600 graden Celsius.

In de elektronica-sector is meestal 50 tot 60 watt voldoende om alledaagse toepassingen aan te kunnen. Voor de kleinste soldeertaken zijn apparaten met 10 watt vaak voldoende. Bij het solderen van materialen met een hogere warmtegeleiding zoals koper of plaatstaal wordt een soldeerstation met meer dan 60 watt aanbevolen.

 

Temperatuur

De vereiste temperatuur voor solderen hangt af van het smeltbereik van de soldeer legering. Gereedschappen met een temperatuurbereik van 150 tot 450 graden Celsius zijn in de regel voldoende. De soldeerpunt moet een iets hogere temperatuur bereiken om temperatuurverlies te compenseren. Een voorbeeld: het soldeer Sn99Cu1 + ML smelt vanaf een temperatuur van 227 graden Celsius. Zorg er bij het kiezen van het juiste gereedschap voor dat de soldeerpunt niet te veel afkoelt zodra deze het soldeermateriaal raakt. Soldeerstations met een temperatuur van 350 graden Celsius hebben zich daarom in de praktijk bewezen. De temperatuur blijft continue boven het smeltpunt, maar is niet te hoog. Bij een te hoge temperatuur bestaat het risico dat de te solderen onderdelen beschadigd raken. Bovendien brandt de flux van het soldeer gedurende een langere periode. De componenten zouden niet langer functioneel zijn.

Bovendien moet de afwijking in temperatuurnauwkeurigheid zo klein mogelijk zijn. Fluctuaties tot ± 10 graden Celsius zijn vrij normaal.

 

Verwarmingstijd

Hoe hoger de vermogen van het gereedschap, hoe sneller de verwarming plaatsvindt. Bijzonder krachtige soldeerstations met een vermogen van bijvoorbeeld 150 watt, warmen in 9 seconden op van kamertemperatuur naar 350 graden celsius. Conventionele soldeerstations met 60 watt bereiken deze bedrijfstemperatuur in 40 tot 70 seconden.

Als het gereedschap meerdere keren per dag nodig is, wordt een soldeerstation met een overeenkomstig hoog rendement aanbevolen. Op deze manier gaat er weinig tijd verloren voor het verwarmingsproces. Dit is ook een voordeel als, ondanks veelvuldig gebruik, permanent gebruik of stand-by niet de moeite waard is. Het apparaat is dus binnen korte tijd klaar voor gebruik.

 

Stand-by-functie en automatische uitschakeling

Soldeerstations die automatisch overschakelen naar stand-by of uitschakelen, worden aanbevolen. In de standby-functie koelt de soldeerpunt af tot 100 tot 150 graden Celsius. verwarminselementen en soldeerpunten slijten minder snel. Het bespaart ook energie.

Apparaten met een uitschakelfunctie zijn veiliger. Als de soldeerbout lange tijd niet wordt gebruikt, wordt de stroomtoevoer automatisch onderbroken. Naast een lager energieverbruik en slijtage, wordt het risico op letsel of het uitbreken van een brand verminderd.

 

Afzuiging

Wetgevers classificeren de gezondheidsschade veroorzaakt door soldeerdampen als een gevaar voor de gezondheid. Daarom mogen ze niet worden onderschat. Nu er geen zware metalen, zoals lood, meer zijn toegestaan in soldeerlegeringen, zijn het de fluxen welke gezondheidsschade kunnen opleveren tgv chemisch desintegratie door hitte.

Bovendien vermindert de soldeerdamp die op componenten en printplaten neerslaat de kwaliteit. Hier helpen filtersystemen, die deeltjes en gas uit de lucht halen.

Let op: Afzuigapparatuur is verplicht in commerciële en industriële installaties.

 

Potentiaalvereffening / ESD veiligheid

Bij het werken met elektronische componenten is hun gevoeligheid voor statische ontladingen belangrijk. Veel soldeerstations hebben daarom een aansluiting waarmee ze kunnen worden geaard, waarmee potentiaalvereffening kan worden gerealiseerd ofwel ESD bescherming.

 

Luchtvolume bij hete lucht soldeerstations

De hoeveelheid lucht per tijdseenheid (debiet) en de lucht temperatuur zijn belangrijke parameters voor hetelucht-soldeerstations en zijn bepalend om het hetelucht-solderen mogelijk te maken. De hoeveelheid varieert van 2,5 tot 120 liter per minuut. Het is belangrijk om niet te veel lucht te kiezen, omdat anders onderdelen van de te solderen componenten kunnen worden weggeblazen of ongewenst verplaatsen tijdens het solderen waarbij op het optreden van components schade niet is uit te sluiten.

 

Het reinigen van een soldeerbout-punt

Voor het reinigen van een soldeerbout-punt heeft een soldeerstation een ingebouwde reinigingsspons. Er zijn twee types sponzen. De gele kunststof spons welke voor gebruik nat gemaakt wordt, zodat door de hitte van de punt deze niet beschadigd raakt. Men haal de punt met de vlakke kant over de spons om overtollig tin en vloeimiddel te verwijderen. De tweede soort is de metalen messingspons. Deze bestaat uit gekruld messingband. Deze mag niet nat gemaakt worden. Om de soldeerbout-punt te reinigen wordt deze over de metaalspons heen gestreken of steek men hem recht in de spons. Op deze manier wordt overtollig tin verwijderd. Het is belangrijk om de punt regelmatig te reinigen, hierdoor worden slechte soldeer verbindingen voorkomen. Voordat een verbinding wordt gemaakt, is het belangrijk de onderdelen welke gesoldeerd moeten worden goed schoon en vetvrij te maken. Bij nieuwe onderdelen is dit vrijwel nooit een probleem. Bij het vervangen van onderdelen is het een goed idee om het te solderen oppervlak goed te reinigen bijvoorbeeld met een klein borsteltje en de onderdelen te behandelen met flux geschikt voor elektronica onderdelen. Niet alleen bevordert dat het gemak bij het solderen, maar ook de kwaliteit van de verbinding.

 

Onze praktische tip: zorg voor soldeer- en desoldeerpunten

Zorgvuldige behandeling is de moeite waard, zodat de soldeerpunt door oxidatie en afzettingen niet te snel verslijt. Deze tips voorkomen vroegtijdige slijtage:

-Reinig voor gebruik de soldeerpunt met een vochtige spons of beter met een fijne, droge koperwol.

-De soldeertemperatuur moet redelijk zijn. Een te hoge temperatuur leidt tot grotere belasting van de soldeerpunt.

-Reinig na het solderen de punt met een soldeerpuntreiniger.    

 

 

 

Soldeermateriaal

Of zacht solderen of hard solderen hangt af van de smelttemperatuur van het soldeer. Ligt dit onder de 450 graden Celsius dan spreekt men van zacht solderen. Deze methode is geschikt voor het verwerken van elektronische onderdelen die niet bestand zijn tegen overmatige hitte om ze te beschermen tegen schade.

Bij hard solderen moet het soldeer meer worden opgewarmd. De soldeerpunt bereikt temperaturen van meer dan 450 graden Celsius. Solderen is bijzonder geschikt voor materialen zoals staal, koper, messing of zilver, maar ook voor verbindingen die onderhevig zijn aan hoge spanningen door hitte en mechanica.

Er zijn verschillende soldeermiddelen voor zacht en hard solderen. Opgemerkt moet worden dat de elektronica-industrie pas sinds 2006 loodvrije soldeer mag gebruiken (EG-richtlijn 2002/95 / EG). Lood is slechts in enkele uitzonderlijke gevallen toegestaan ​​in elektronische apparaten. Tinlegeringen met koper en nikkel of met koper en zilver dienen als vervangers.

 

accessoires

Soldeertip reiniger

Het reinigingsmiddel verwijdert resten van vloeimiddel en soldeer door middel van een chemisch proces. Tegelijkertijd blinkt het de soldeerpunt in. Een andere mogelijkheid om de soldeerpunt te reinigen is met messingwol. Als de soldeerpunt regelmatig wordt gereinigd, slijt hij minder snel en is hij langer klaar voor gebruik.

 

Flux

Het soldeermateriaal bevat vaak een flux. Op deze manier stroomt het in de kleinste openingen zodat de componenten gesoldeerd worden, niet alleen aan elkaar gelijmd. Fluxen kunnen ook afzonderlijk worden gekocht.

 

Soldeer voorverwarmplaten

Ersa soldeerstation soldeerbout

De verkleining van de componenten, de strakkere montage van printplaten en de hogere soldeertemperaturen die door de loodvrije soldeer nodig zijn, maken solderen vaak ingewikkeld. Verwarmingsplaten helpen warmtegevoelige componenten te beschermen en schade te voorkomen. De voorverwarmingsplaten verwarmen de elektronica printplaten vanaf de onderzijde, waardoor de bedrijfstemperatuur van de soldeerbout aanzienlijk kan worden verlaagd.

 

 ***** Ersa Soldeerbout – Ersa Soldeerstation – Ersa Desoldeerstation – Ersa Soldeerrookafzuiging - Ersa Soldeerstation accessoires – Ersa Soldeerstiften *****